Vad är affiliate marketing? Så fungerar affiliatemarknadsföring

Affiliate marketing handlar om att få provision på försäljning när du gör reklam för någon annans produkt eller tjänst. Hur fungerar det? Det tittar vi på i denna artikel.

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing är en marknadsföringsmodell där en affiliate (en person eller ett företag) marknadsför en annan persons eller ett annat företags produkter eller tjänster och får en provision för varje försäljning som genereras genom deras marknadsföring.

Hur fungerar affiliatemarknadsföring?

I affiliatemarknadsföring online skapar affiliates en unik länk till en produkt eller tjänst som de vill marknadsföra och sedan marknadsför de den på olika sätt, till exempel genom sin webbplats, blogg eller sociala medier. När någon klickar på deras unika länk och köper produkten eller tjänsten, får affiliate en del av försäljningen som provision.

Affiliate marketing är fördelaktigt för båda parter, eftersom det ger företag möjlighet att öka försäljningen och marknadsföringskapaciteten utan att behöva göra allt arbete själva, samtidigt som affiliates kan tjäna pengar genom att marknadsföra produkter och tjänster som de tror på eller som passar deras publik.

Fördelar och nackdelar

Vi ska nu titta på olika fördelar och nackdelar med affiliatemarknadsföring. Först ur ett företags, annonsörens, perspektiv. Sedan ur affiliatemarknadsförarens perspektiv.

Vad är fördelarna med affiliatemarknadsföring för företag (annonsörer)?

 1. Ökad försäljning: Genom att ha fler personer eller företag som marknadsför dina produkter eller tjänster ökar sannolikheten för fler försäljningar, vilket leder till ökad inkomst.
 2. Ökad synlighet: Genom att ha affiliates som marknadsför dina produkter eller tjänster ökar din synlighet på olika plattformar och nätverk, vilket kan leda till fler besökare och potentiella kunder.
 3. Bättre ROI: Eftersom du bara betalar en provision för varje försäljning som genereras av en affiliate, kan du dra nytta av en bättre return on investment (ROI) eftersom du endast betalar när du gör en försäljning.
 4. Lägre marknadsföringskostnader: Eftersom du inte behöver spendera pengar på att marknadsföra dina produkter eller tjänster själv kan du spara pengar på marknadsföringskostnader.
 5. Ökad trovärdighet: Genom att ha andra personer eller företag som marknadsför dina produkter eller tjänster kan du öka din trovärdighet och auktoritet inom din bransch.
 6. Målgruppsanpassning: Genom att använda affiliate marketing kan du välja affiliates som har en liknande målgrupp som din egen och som kan marknadsföra dina produkter eller tjänster på ett mer effektivt sätt till den målgruppen.
 7. Större marknadsföringskapacitet: Genom att ha flera affiliates som marknadsför dina produkter eller tjänster kan du öka din marknadsföringskapacitet utan att behöva anställa fler anställda eller spendera mer tid och resurser på marknadsföring.

Vilka nackdelar finns det för företag (annonsörer) att använda affiliate marketing?

 1. Provisionen kan vara hög: Provisionskostnaderna för affiliate-marknadsföring kan vara höga, vilket kan minska din vinstmarginal på produkter eller tjänster.
 2. Kvaliteten på affiliates kan variera: Inte alla affiliates kommer att marknadsföra dina produkter eller tjänster på ett effektivt sätt eller i linje med dina varumärkesriktlinjer. Det är viktigt att noggrant välja affiliates för att säkerställa att de matchar dina värderingar och din målgrupp.
 3. Risk för bedrägeri: Eftersom affiliates betalas på provision, kan det finnas en risk för bedrägeri eller falska transaktioner, vilket kan leda till förluster.
 4. Svårt att mäta framgång: Det kan vara svårt att mäta framgången för din affiliate marketing, eftersom det kan vara svårt att fastställa vilken affiliate som genererade en försäljning eller hur mycket en viss affiliate bidrog till en försäljning.
 5. Konkurrens om affiliates: Eftersom det finns många företag som använder affiliate-marknadsföring kan det vara svårt att hitta och behålla kvalitetsaffiliates.
 6. Begränsad kontroll: Eftersom affiliates är fristående parter har du begränsad kontroll över hur dina produkter eller tjänster marknadsförs och presenteras för kunder.
 7. Kräver en investering: Även om affiliate-marknadsföring kan vara billigare än andra marknadsföringsmetoder, kräver det fortfarande en investering av tid och resurser för att hitta och hantera affiliates.

Fördelar för affiliates

 1. Flexibilitet: Affiliate-marknadsföring ger dig möjlighet att arbeta hemifrån eller var som helst där du har tillgång till internet, vilket ger dig en hög grad av flexibilitet och självständighet.
 2. Låga startkostnader: Att starta som affiliatemarknadsförare kräver inte mycket kapital, och du som är entreprenör behöver inte utveckla produkter eller tjänster själv, vilket kan minska dina startkostnader. Läs mer: Vad är en entreprenör?
 3. Ingen lagerhållning: Som affiliatemarknadsförare behöver du inte hantera produktlager, vilket sparar tid och resurser och minskar behovet av fysiskt utrymme.
 4. Potentiell passiv inkomst: När du har byggt upp en stabil affiliate-marknadsföringsverksamhet kan du tjäna pengar passivt genom att fortsätta marknadsföra de produkter och tjänster du har valt att främja.
 5. Stort utbud av produkter och tjänster: Som affiliatemarknadsförare kan du välja mellan ett brett utbud av produkter och tjänster att marknadsföra, vilket ger dig möjlighet att hitta en nisch som passar dina intressen och erfarenheter.
 6. Möjlighet att arbeta inom en valfri nisch: Affiliate marketing ger dig möjlighet att arbeta inom en valfri nisch eller bransch som du är intresserad av, vilket kan göra arbetet mer tillfredsställande.
 7. Ingen kundservicekrav: Som affiliatemarknadsförare behöver du inte hantera kundservicefrågor eller problem, vilket sparar tid och resurser.
 8. Potentiell hög inkomst: Som affiliatemarknadsförare finns det möjlighet att tjäna en hög inkomst, särskilt om du har byggt upp en stor och lojal publik eller har specialiserat dig på att marknadsföra högvärdesprodukter eller -tjänster.

Nackdelar för affiliates

 1. Osäker inkomst: Som affiliatemarknadsförare är din inkomst inte garanterad, eftersom den beror på din förmåga att marknadsföra produkter och tjänster effektivt och skapa försäljning. Det kan ta tid att bygga upp en stabil inkomstström.
 2. Kräver tålamod och uthållighet: Affiliate-marknadsföring är inte en snabb lösning för att tjäna pengar, utan kräver tålamod, uthållighet och hårt arbete för att bygga upp en framgångsrik verksamhet.
 3. Konkurrens: Eftersom det är relativt enkelt att starta som affiliatemarknadsförare finns det många andra som konkurrerar om samma målgrupp, vilket kan göra det svårt att sticka ut och få uppmärksamhet.
 4. Begränsad kontroll: Som affiliatemarknadsförare har du begränsad kontroll över produkterna och tjänsterna du marknadsför, och det kan finnas situationer där produktkvaliteten eller leveransen inte är pålitlig.
 5. Behöver ha bra kunskaper om marknadsföring: För att bli en framgångsrik affiliatemarknadsförare måste du ha kunskaper och erfarenheter inom marknadsföring och försäljning, samt vara beredd att fortsätta utbilda dig för att hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna.
 6. Risk för att bli felaktigt associerad: Som affiliatemarknadsförare är det viktigt att vara försiktig med att marknadsföra produkter eller tjänster som kan skada ditt rykte eller varumärke om de är felaktiga eller bedrägliga.
 7. Beroende av andra företag: Som affiliatemarknadsförare är du beroende av andra företag för att ge dig tillgång till produkter och tjänster att marknadsföra, vilket kan göra det svårt att ändra din strategi om de företag du samarbetar med förändras eller försvinner.

Affiliatenätverk i Sverige

Här är några av det största, bästa och populäraste affiliatenätverken i Sverige. Vi kan rekommendera i varje fall topp 3 oavsett om du är företagare eller vill jobba med affiliatemarknadsföring:

 1. Adrecord
 2. Adtraction
 3. Tradedoubler
 4. Awin
 5. AdService
 6. Addrevenue

Lämna en kommentar