Home

Vi älskar ”rags to riches” -historier om hur företagare gått från ”garagekontor till dominans inom branschen”.

Apple´s historia:

Jobs träffar Wozniak

Det var först när de båda Steve, som ironiskt nog hade samma förnamn, träffades via en gemensamn vän vid namn Bill Fernandez I 1971. Båda Steve´s hade en del sidoprojekt inom tech-branschen, vilket många har idag, men på den tiden var detta “unheard of” och kanske inte alls ansett som något intressant företag som investerare höll ögonen öppna för. Man ska komma ihåg, att både hardvaruföretag och mjukvaruföretag knappt fanns på denna tiden, och det var knappt ens ansett som något intressant företag att driva. På denna tiden ville alla vara rockstjärnor och köra muskelbil. Idag ser t.ex. Silicon Valley väldigt annorlunda ut, där alla jobbar med appar, och kör Tesla.

De exprimenterade bland annat med att tillverka “blåa lådor” som möjliggjorde för folk att ringa långdistanssamtal gratis, vilket på den tiden var revolutionärt, även om det idag kan förväntas vara en självklarhet. Genom denna idéns ursprungliga popularitet, så såddes ett frö, för att fortsätta på detta spåret tillsammans.

Apple´s garage-stadie

Fantasin som blev verklighet, var när vad som på den tiden kallades “mikrodator”, Altair 8800 kom 1975, som använde en mikrochip. Wozniak fick genast ett intresse för detta, och pitchade Hewlett-Packard, numera känt som HP, sin idé. Dessvärre fick Wozniak kalla handen av HP. Jobs och Wozniak bestämde sig för att köra vidare på idén. Steve Jobs sålde sin Volkswagen minibuss, och de båda startade en småskalig datorproduktion i Jobs garage. Hella denna hemsida är dedikerad till just intressanta företag som startas i just garage. För mig, är detta något alldeles speciellt. Hårt arbete, i smutsig miljö, som leder till generational wealth, är bland det häftigaste mänskligheten kan göra, om man frågar mig själv.

Wozniak fick även sälja sin programerbara miniräknare, för att få loss pengar till verksamheten. Grundarna kom överens om att döpa sitt företag till Apple. Deras första dator kan knappt kallas en dator, utan det var snarare ett fungerande kretskort. Senare under 1977 kom en version av datorn med en exklusiv design som ironiskt nog vad gjord I plast, som förmodligen blev det “första spadtaget” mot vad Apple senare skulle bli. Plast anses ju ofta idag vara mindre exklusivt och inte lika fint som design som är baserad på metall, men under 1970-talet så var en dator ofta en stor plåtlåda som gav industriella intryck, vilket alltså uppfattades som mindre exklusivt än Apples utmanade design i plast. Apple erbjöd också färgskärm, vilket på den tiden var väldigt futuristiskt. Idag kan man skratta åt det, men ända in på 2000-talet så var färgskärmar inte standard, utan snarare något väldigt exklusivt.

Apple grundades i april 1976 av då Jobs och Wozniak bestämde sig för att hoppa av universitetet för att satsa fullt ut på sin verksamhet. Jobs och Woznikas kunde med sin ambition och motivation,närmast liknas vid ett ånglok, och de bestämde sig för att förändra synen på och användandet av datorer. Jobs och Wozniak började med att försöka (och lyckas) med att göra datorerna tillräckligt små och smidiga för att folk skulle kunna använda dem på ett “vanligt kontor” eller hemma. Med vanligt kontor, syftas på att datorer fanns redan innan Apple kom in i bilden, fast att de då inte ovanligen kunde behöva ett helt dedikerat rum. Ungefär på det sättet fungerar det med servrar idag hos många företag. Kommer vi kanske i framtiden se att även servrar blir så pass små att det får plats i en vanlig laptop? Det låter högst otroligt och futuristiskt idag, men lika så otroligt och futuristiskt lät Apple´s idéer år 1976.

Problem med att få finansiering

Ett problem med att bedriva sitt företag i just ett garage, oavsett hur ”sexigt” och intressant företaget än må vara, är att bankerna tyvärr sällan respekterar dig. När de först skulle komma igång, så hade de problem med att finansiera de första produktionsbatcherna, om man nu kan kalla det för just produktionsbatcher, när de skedde i så liten skala. De försökte få lån från banker, men då branschen knappt fanns vid tillfället, så var det svårt att motivera finansieringen. Idag kan det verka vara en självklarhet att alla har en dator hemma, men det var det inte på den tiden. Även idag, så är bankerna relativt restriktiva med att finansiera tech-bolag, detta beror på att de alltid haft en enormt hög “failure-rate”, vilket ironiskt nog inte förändrats mycket från 1970-talet till 2020-talet.

Man ska också komma ihåg, att på denna tiden hade inte ens morderna företag datorer, än mindre privatpersoner. Vid tidpunkten, så var det endast de största, av de största internationella företagen som hade datorer. Övriga företag använde fortfarande fysiska papper.

Sommaren 1997, när Apple nästan gick i konkurs

Apples nuvarande status som tillverkare av Iphone och exklusiva datorer, var dock inte så självklar i slutet på 90-talet (innan första Iphonen lanserats). Vad många som använder Iphone idag, kanske inte känner till, är att Apple var nära en konkurs i augusti 1997, och om så blivit fallet, så hade Iphonen förmodligen inte funnits i dess nuvarande form idag.

Microsoft och Apple gjorde en deal, som många hävdar räddade Apple då fick gick 150 miljoner USD “rikare” eller mer korrekt definerat, 150 miljoner USD “mer välfinaniserade” ur den dealen. Givetvis fick man ge bort aktier i företaget i utbyte mot pengarna. Utöver det, så gjorde man deal, alltså ett avtal där Apple drog tillbaks sitt fordran (stämning, alltså ett tvistemål på svenska) mot Microsoft. Hela deras avtal är lite för långt för att beskrivas i denna texten, men resultatet av avtalet blev att man kom överens om att inte stämma varandra i domstol och att Internet Explorer skulle bli en standardwebläsare i datorerna, istället för de alternativa webläsarna som fanns på den tiden. Efter denna dealen, så ryktades det om varma känslor mellan Steve Jobs och Bill Gates. Man skulle förmodligen kunna gå så långt att man påstår att det inte ens var rykten, att det var varma känslor mellan grundarna av tech-jättarna, utan att de helt enkelt var väldigt nöjda och tacksamma mot varandra, på riktigt.

Apple idag

Alla känner till, åtminstone de som är intresserade av företag som Apple, att har slagit omöjliga rekord efter omöjliga rekord inklusive rekord som 1$ trillion företag. Man ska dock komma ihåg att i USA räknar man ,million, billion, trillion osv, medans man i Sverige räknar, miljon, miljard, biljon, biljard osv.

Apple´s aktier fortsätter att slå rekord, än idag. På senare tid står nya produkter och nya tjänster för en ökande del av försäljning, så som Apple Watch, och även Apple Payment. Den sistnämnda tjänsten för betalningar har även fått lite skjuts under pågeånde corona-pandemi. Detta tros vara för att betalningen sker kontaktlöst, vilket kan jämföras med svenska Swish, som inte finns i USA. Däremot Venmo (vilket bör anses vara en konkurrent, även om det är en definitionsfråga) har också sett en ökning under corona-pandemin.

Harley Davidsson´s historia:

Harley Davidsons garage-stadie

Att Harley Davidsson startade i ett garage är kanske lite mer naturligt och inte fullt lika revolutionerande som med andra intressanta företag som nämns här. Det är ingen hemlighet för någon, att Harley Davidsson tillverkar motorcyklar, vilka av naturliga skäl hör hemma i garagen.Harley Davidsson grundades i Milwaukee som ligger norr om Chicago år 1903. Idag behöver man nästan inte förklara vad Harley Davidsson är för något varumärke, utan alla känner redan till det. Under sin långa historia, så har företaget haft många “högvattenmärken” och även många “lågvattenmärken” sett till både försäljning och popularitet. Bland högvattenmärkena så var Harley Davidsson en av få amerikanska fordonstillverkare som överlevde 1929 års börskrasch och den stora depressionen som följde efteråt. Vi återkommer till detta senare i artikeln.

Namnet Harley Davidsson kommer från William S. Harley och hans gode vän och affärskompanjon Arthur Davidsson. Deras första motorcykel tog nästan två år att bygga. Senare kommer Arthur Davidssons två bröder in i bilden, vilka var William och Walter. Det var efter detta, som tillverkningen började ta fart, och de började tillverka flertalet olika motorcyklar samtidigt, som en etablerad motorcykeltillverkare. 1906 skaffade dem, vad man kan beskriva som riktiga lokaler, i Milwaukee, där deras huvudkontor fortfarande ligger. Efter några år började företaget tjäna pengar och 1914, vilket även var starten på första världskriget, så hade man hunnit om några konkurrenter, och var inte längre “sist i ligan” så att säga.

Efter första världskrigets slut, så ökade försäljningen ordentligt. Man skulle kunna tolka det som att hemkommande soldater av olika anledningar gillade att köra motorcykel. Kanske berodde det på en kombination av att dem kände en säkerhet på hemmaplan, samtidigt som de saknade spänningen av att resa och köra fordon. Under börskraschen 1929 och den stora depressionen så hade företaget vissa svårigheter, men man lyckades överleva dem. Efter andra världskrigets slut, så ökade återigen försäljningen. Man kan återigen spekulera i att detta skulle handla om samma anledningar som efter första världskrigets slut. Soldaterna hade lärt sig att meka, och resa på och i sina motorfordon i kriget, och nu saknade de gissningsvis detta, och ville fortsätta att göra det på hemmaplan, där de gissningsvis kände både säkerhet och frihet, och då var motorcykel det ultimata valet. Även HotRod-kulturen växte fram efter andra världskriget.

Utöver det, så skall det tilläggas att ekonomin fick sig en stadig skjuts när kriget var slut. Att ekonomin fick en skjuts gällde dock även andra länder och deras motorcykelproduktion. För att hålla denna artikeln relevant kommer vi att snabbt nämna tre länder, vars motorcykelproduktion fick en kraftfull skjuts efter andra världskriget.

Storbritannien:

Flera brittiska motorcykeltillverkare såg stora ökningar efter andra världskriget, och man kan argumentera för att anledningarna till detta är mycket likt vad som hände på andra sidan Atlanten. USA och Storbritannien har alltid haft mycket gemensamt, speciellt när det gäller samarbete inom försvaret.

Italien:

Mycket av den kulturen kring vad många associerar med livet vid medelhavet, inkluderar vespor i små italienska byar, med bagerier och annat. Just vesporna har en intressant historia. Italien räknas som del av axelmakterna under andra världskriget, och därme också som en förlorande part i kriget. Det gjorde bland annat att det fanns en större mängd nedskjutna flygplan i just Italien. Idag startar man större flygplan med komprimerad luft och mindre flygplan med startmotorer, på samma sätt som en vanlig bil. Förr i tiden, så hade man en 2-takts förbränningsstartmotor. Denna mindre motorn, startades i sin tur utan av spark, även kallad kickstart. Sedan när motorn var startad, så hade den en slungkoppling, vilket gjorde att den drog igång flygplanets huvudmotor. Vad som hände efter andra världskriget, var att de italienarna som hade tillgång till nedskjutna flygplan, kunde relativt enkelt bygga vespor utav de delar som fanns i de nedskjutna flygplanet. Man kunde bland annat använda 2-takts-startmotorn och dess slungkoppling som huvudmotor i vespan och flygplanets landningshjul till vespans två hjul, och använda plåten från flygplanet till plåt på vespan.

Än idag är Italien att anses som det land som är starkast när det gäller produktion av vespor, och än idag använder det samma slags slungkoppling med vikter, som flygplanen använde under andra världskriget.

Japan:

USAs krig mot Japan under andra världskriget, skedde till stor utsträckning på öar, eftersom det inte fanns någon annan landmassa mellan Japan och USA. För att ta sig fram på dessa öar behövdes terränggående motorcyklar, vilket Japan utvecklade och använde framgångsrikt under andra världskriget, även om just själva kriget inte slutade lika väl för Japan.

Än idag så är Japan den i särklass största och mest välkända tillverkaren av terränggående motorcyklar. Beroende på vem man frågar, så skulle nog de flesta säga att det finns 5st välkända varumärken inom det segmentet. Av dessa 5, så tillverkas 4 av dem i just Japan, vilket är Yamaha, Suzuki, Honda och Kawasaki. Endast KTM tillverkas utanför Japan, om väljer att hålla sig till de mest välkända varumärkerna.

Harley Davidsson idag

Även om Harley Davidsson alltid har varit väldigt starka, så finns det två händelser, om man nu kan kalla dem så, som på senare år borde tolkas som stora orosmoln för Harley Davidsson.Det första stora orosmolnet kom från ett oväntat håll, åtminstone om man hade frågat både experter och amatörer angående frågan för 10-15 år sedan. Allt detta är relaterat till det handelskrig som President Donald Trump startade. Det är viktigt att påpeka att denna sida inte tar några politiska ställningstagande varken för eller emot något parti eller president. Det både fanns och finns både nackdelar och fördelar med att en aggressiv handelspolitik.

Vad som hände kan anses vara ironiskt under omständigheterna. Det kan påstås att många som gillade Harley Davidsson, var typiska kärnväljare för Donald Trump, alltså rural americans, som gillade friheten av både landsbygd och motorcykel, och som var konvervativt lagda. Donald Trump själv, har sagt månag goda ord om just Harley Davidsson, kanske för att det ligger nära hjärtat för många av hans kärnväljare. Vad som senare hände var oväntat. Detta var att Harley Davidsson själva, satte sig på tvären och kritiserade Trump för sina handlingar i handelskriget. Harley Davidsson påstod att handelskriget försvårade saker och ting för företaget, i deras produktion av motorcyklar. Det gick så pass långt, att de började hota med att förlägga all produktion av motorcyklarna utanför USA. Detta gjorde givetvis Donald Trump vansinnig.

I skrivande stund, så har precis Donald Trump lämnat Vita Huset, och Joseph Biden har tagit över. Man skulle kunna tolka detta som att man blåsit av “allt” gällande “hoten” från Harley Davidsson att flytta produktionen från USA. Hur man väljer att tolka det, är dock upp till var och en, och oavsett hur man tolkar det, så ska det bli intressant att följa, vad Harley Davidsson väljer att göra med sin produktion i framtiden. Det andra stora orosmolnet är något som förmodligen är mer väntat. En relativt känd youtube-kanal som heter Company Man har tagit upp detta. Sök gärna på Harley Davidsson Company Man på Youtube, och se videon. Fokuset på denna video, är om hur Harley Davidssons målgrupps-kund (fint ord) är utdöende. Detta kan låta som överdrivna och dramatiska ordval, men det ligger en stor sanning i det.

Hur ofta ser man en ung person som kör en Harley Davidsson? Jag personligen, tror att jag kanske en enda ung person under hela mitt liv, som kört en Harley Davidsson. Om man spolar framåt 30 år i tiden. När många av Harley Davidsson nuvarande kunder kanske är för gamla för att köra motorcykel, eller kanske ännu värre, inte längre lever. Vilka ska Harley Davidsson då sälja motorcyklar till? För varje person som slutar köra Harley Davidsson, så bör man ju rimligen fylla på med en ny person, som börjar köra Harley Davidsson.

Detta är långt ifrån verkligen i nuläget, då alla siffror pekar åt fel för dem, även om det må vara ett litet problem idag, så kan det tänkas bli ett större problem imorgon. Många av den yngre generationen, föredrar fordon så som elektriska skotrar, och Tesla, och Uber mm. Den stora kuggfrågan är hur pass intressanta dessa elscooter-företag är? Den senaste siffran jag hörde, ang en värdering på ett av de större av dessa företagen, var 12 gånger omsättningen, på ett företag som går 243% minus per år. Ja, du läste det där rätt. En del skulle kunna påpeka att företaget i fråga är ett tillväxtstadie, men jag skulle delvis inte hålla med angående det. Jag menar att dessa företag är tillräckligt mogna för att inte värderas som något pre-revenue startup. Det är endast i pre-revenue startup där ”väldigt intressanta företag” kan värderas enligt så här pass tokiga siffror, som 12 gånger omsättningen, när man går back 243% per år. Pre-revenue behöver inte nödvändigtsvis tolkas blodigt hårt, som att att företaget inte får ha sjösatts, utan pre-revenue kan också vara synonymt med pre-growth.

Amazon´s historia:

Amazons garage-stadie

Av allt vad denna hemsidan handlar om, så finns det nog ingen större och mer passande historia än just Amazon. Mig veterligen, har inget annat intressant tech företag i världshistorien växt i ens bråkdelar av den hastigheten som Amazon har, möjligen Google i så fall. Just detta med garage-stadie, det känns nästan som att Amazon är kända för det, mer än någon annan, trots att de inte var först med att starta ett intressant företag i ett garage.

Jeff Bezos, var ska man börja? Personligen så älskar jag den bilden där han sitter i ett garage, med vad som ser ut att vara ett gammalt använt lakan, som han spraymålat Amazon på, med någon sprayburk. Om man inte visste vem han var, eller vilket företaget var, så hade man förmodligen gissat på ett är någon “luffare” i brist på bättre uttryck. Idag, när Jeff Bezos och Elon Musk går om varandra till höger och vänster om vem som är världens rikaste, så kanske man inte längre tycker att Mr Bezos är någon luffare. All heder åt honom för att ha gjort den resan.

Jeff Bezos insåg tidigt fördelarna med e-handel, vilket haft en stadig tillväxt under alla år, förmodligen större än nästan alla andra branscher, för att sedan totalt explodera under den otäcka corona-pandemin. I USA så fanns det otroligt nog, en lång väntetid under stora delen av pandemins första våg, på att få köpa vanliga produkter på Amazon. Trycket på Amazons system var “off the charts”. Bland annat så fick en under en längre period endast köpa vad som Amazon definierade som “essential goods”. Man kan dra en liknelse vid hur essential workers fick ha sina barn i skolan mm, medans de som inte ansågs vara essential workers fick hålla sig hemma under lockdown. Under pandemins första våg, så anställde Amazon i runda slängar ca 100 000 nya medarbetare, för att kunna möta efterfrågan på e-handel, när folk var rådgivna att hålla sig borta från köpcentrum.Om vi återgår till hur allt började, återigen i ett garage, så var det inte alls lika självklart hur allt skulle gå, sett några årtionden framåt i tiden. År 1994 började Amazon sälja böcker på nätet, främst med den stora USP:en att de kunde ha ett nära obegränsat utbud, i alla fall i jämförelse mot fysiska bokhandlare. Han funderade ursprungligen på att döpa sin nya e-handel till Cadbara, men valde sedan det numera väldigt välkända Amazon. Även om åretalet 1994 tidigare var nämnt, så var det först 1996 då det började ta fart på riktigt. Det tog inte lång tid innan expansionen började ta fart, då han bland annat började sälja DVD-skivor, mjukvara och annat. Han behöll verksamheten i garaget, även efter att han anställd flera medarbetare.

Amazon idag

Från att “bara” vara en bokaffär på nätet, så är nu Amazon världens största e-handlare, alla kategorier inkluderat. Dem har tagit framgången och konceptet till nivåer som man inte trodde var möjligt tidigare. Jeff Bezos är en intressant man, och han påstår själv att han är “completely obsessed with customer satisfaction”, och många håller med honom om detta. Amazon har bland annat patent på “one click purchase button”, som är ganska bokstavligt talat vad det låter som.

Idag är Amazon är kraftfull maktspelare inom e-commerce, och de kan sätta nästan vilka villkor de vill. Man kan ha olika åsikter om detta. Personligen tycker att jag webplatsen Amazon helt och hållet är till för företaget Amazon. Jag menar att det inte är en mänsklig rättighet att få obegränsad gratis access till andra företags tillgångar. Vissa framför klagomål på att de tar en del av kakan när försäljning sker från deras platform, plus att leverantörer också kan välja att betala för reklam på samma webplats, som då tar en provision på deras försäljning. Jag själv menar att Amazon givetvis är fria att ha sin egna prissättning på en fri marknad, för sina tjänster. Amazon har inga rättigheter till din websida, så varför skall vissa envist påstå att webplatsen som företaget Amazon äger, skall vara en tillgång för de som inte har ägarintresse i Amazon? Många e-handlare säljer även på sina egna hemsidor, vid sidan av Amazon. Annan kritik mot Amazon, att de bland annat sätter tidspress på sina arbetare, men de betalar också sina arbetare bättre än de flesta konkurrenter. Jag ser inga konstigheter med detta. Som stort företag så får man alltid kritik, från andra som vill ha del av din kaka, utan att du ska ge något tillbaka för det.Amazon har också fått både dålig och bra kritik för hur de alltid sätter kunden först, vilket kan göra livet lite besvärligt för säljare på Amazon. Missnöjda kunder har betydligt större rättigheter på Amazon än vad de har på andra konkurrerande webplatser. Givetvis utnyttjas detta ibland av vissa köpare, som försöker få gratis produkter, och det är en utmaning för Amazon att hålla detta på rätt nivå. Återigen så är jag positivt inställd till Amazons strategi, att sätta kunden först. Det är många websidor som jag inte vill köpa ifrån, pga risken med att få en produkt man inte är nöjd med, eller helt och hållet bli utan produkt. Trots all denna positiva kritik, så menar jag inte att Amazon är perfekta, eller inte har utmaningar.

H&M

Hur allt började:

Erling Persson, en svensk entreprenör 30-års åldern år, blev inspirerad av en ny metod för att sälja kläder specifikt dam-mode under sin resa till New York 1946.1947 grundade Erling Persson ett mycket intressant företag vid namn Hennes, vilket var en damklädsaffär i Västerås. Persson designade personligen den berömda logotypen för Hennes, vilken vi kommer återkomma till senare.Fem år efter etableringen av denna damklädaffärm så valde Persson att expandera till Stockholm, där han öppnade en butik 1952.År 1954 så slog Persson på den stora djungel-trumman och köpte en helsidesannons i färg, vilket vi förmodligen behöver förklara för våra yngre läsare hur stort det var på den tiden. Jag som skriver detta känner mig gammal nu, för när jag var liten så var det både prestigefyllt och dyrt att köpa helsidesannonser i tidningarna. När mina föräldrar var små, så var inte någon självklarhet att tidningarna skulle vara tryckta i färg, pga den höga kostnaden. 1954 var detta troligen ännu dyrare.Spola fram tiden till 1960-talet och nu öppnar H&M en såkallad flaggskeppsbutik på Drottninggatan i centrala Stockholm.1964 så blir H&M ”för första gången” ett internationellt företag, då de öppnade sin första butik utan för Sverige, vilket blev i vårt kära grannland Norge.1968 så hade törsten för expansion inte slocknat, utan nu fortsattes expansionen genom ett förvärv av Mauritz Widforss, vilket var ett klädmärke primärt för jaktkläder, samt fiskeutrustning. Det var också genom detta förvärv, som man valde att kombinera namnen till det numera väldigt välkända Hennes & Mauritz, mer känt som förkortningen H&M.1969 hade H&M drygt 40 butiker, i bl.a. Norge, Danmark, Storbritannien och Schweiz.1973 började företaget saluföra underkläder, och introducerade även modeller. Just detta har blivit ett käsnligt ämne på senare år, och många klädföretag upplever extern politisk press att deras modeller ska se ut på ett visst sätt. Förr i tiden var detta ingen laddad fråga, men H&M har fått en del kritik för vilka modeller de väljer. Huruvida man ska bry sig om denna kritiken eller ej, beror på var man har sin politiska tillhörighet.1974 skedde en viktig ”milstolpe” för H&M, då man börsnoterades på Stockholmsbörsen. Detta är ett enormt steg för alla intressanta företag. Översimplifierat så betyder detta ofta en större tillgång till kapital, men det kräver också en hög nivå av transparens. En vanlig anledning till att börsnotera är just finansiering av expansion, vilket H&M inte låg på latsidan med efter börsnoteringen.Under 1980-talet fortsatte expansionen i främst Europa, till de flesta större europieska länder. En annan stor milstolpe skedde under 1980-talet, och detta var att grundaren Erling Persson valde att pensionera sig, och överlåta rollen som VD till sin son Stefan Persson.

H&M:s öppnande av ”skrytbutiker började 1998 då man öppnade på den berömda välkända paradgatan Avenue des Champs-Élysées i Paris, Frankrike. Detta är en världens mest välkända gator, speciellt i modesammanhang som Paris är lite av en hub för. Något år senare var det dags igen, återigen på en av världens mest kända gator för mode: 5th Avenue på Manhattan, New York.

2004 så var det dags för VD:n Stefan Persson att lämna över VD-rollen till Rolf Eriksen, som till synes inte kommer inifrån familjen Persson.2006 började man expandera till Mellanöstern, följt år 2007 då man började expandera till Asien.2009 återgick VD-tjänsten till familjen Persson, denna gången Karl-Johan Persson. Samma år lanserades H&M Home, vilket inte var var ett klädesmärke, utan snarare handlade om hemstyling.Från 2009 fram till nutid, så har H&M fortsatt att bredda sin verksamhet, bland annat med nya varumärken så som H&M Sport som lanserade i januari 2014. Detta ligger i linje med den nya VD:n Karl-Johan Perssons syns på att just bredda verksamheten. Det är troligt att vi kommer att se mer av detta. Även andra stora svenska varumärken så som Biltema och IKEA har breddat sig kraftigt under åren, så strategin har obestridligen potential.

IKEA

Historien om vårt kära IKEA

IKEA behöver troligen ingen introduktion. För närvarande är företaget verksamt i mer än 43 länder med ca 328 butiker. IKEA står för Ingar Kamprad, Elmtaryd, Agunnryd, varav de två sistnämnda är orterna där han kommer ifrån, i Småland. IKEA är ett av de företagen, där det i princip är omöjligt att påstå att det inte är ett av Sveriges mest intressanta företag.

Låt oss gå tillbaks till år 1931 i Småland, där en fem år gammal pojke från Elmtaryd, Ingvar Kamprad, påbörjade vad som senare skulle bli en av de mest intressanta historierna i hela världen….med att köpa och sälja tändstickor. Ingen visste om det då, men denna lilla pojken i Småland, skulle senare skapa ett världsomspännande imperium. Om någon hade sagt det då, till lille Ingvar eller hans föräldrar, så hade troligen folk inte trott dig.Ingvars andra steg, var att öka volymerna på sina tändsticksaffärer. Han övertalade sin moster i Stockholm att köpa in dem i större volymer och skicka dem till gården i Småland. Stora volymer i detta sammanhanget, innebar flera kartonger samtidigt. Idag skulle ett sådant svinn inte ens märkas på IKEAs bokföring. Den unga pojken bröt sedan upp förpackningarna, och sålde dem styckvis, med lönsamhet. Han sålde även pennor, från och julkort på liknande sätt.Några senare så ”växlade han upp” till att också arbeta med plånböcker, bälten och klockor. Han hade numera även ett ”stort lager” av detta under sin säng.

1943 bildades IKEA, med samma namn som det har än idag. Ingvar var då 17 år gammal och studerade fortfarande. Vid startpunkten så höll förblev verksamheten oförändrar initialt, dvs han sålde fortfarande diverse mindre produkter, som han hade köpt i bulk.

1945, vilket som bekant även är när andra världskriget slutade, så hade dels Ingvars verksamhet vuxit till sig, och dels världen lugnat ner sig, efter en stökig period med världsomspännande krig. Vid denna tidpunkten så tog Ingvar IKEA till nästa nivå, genom att börja annonsera i tidningar och använda en mjölkbil (ja du läste rätt) för att köra ut sina produkter till kunderna. IKEA som vi känner till det idag, hade dock inte sett dagens ljus vid denna tidpunkten.

Efter andra världskriget så behövdes bostäder, och termer som miljonprogram blev ”uppfunna”. År 1948 så började Ingar Kamprad och IKEA intressera sig för just möbler, då han tänkte att det skulle behövas i stora mängder till dessa stora mängder av nybyggda bostadshus. Han hade rätt.

1951 är det primiär för det IKEA som vi känner till idag. Då kom nämligen den första IKEA-katalogen ut, fylld av möber. Detta var en ”stor händelse” på denna tiden, även om man idag ofta föredrar att använda internet istället för fysiska kataloger. Den första IKEA-katalogen hade 68 sidor och trycktes upp i 285 000 exemplar.

1953 så invigdes det första IKEA-showrooom:et (ursäkta den dåliga svenskan) i Älmhult, Småland. Konceptet som IKEA till stor del byggde på då, och fortfarande bygger på än idag, är att ha ”showrooms” för kunderna, och sedan transportvänliga förpackningar så kunderna kan köpa möblerna i butiken, eller via postorder. Det är många intressanta företag, i många branscher som gör denna transformation idag, på 2020-talet. De använder sig givetvis inte utav postorder-kataloger utan internet och ofta även dropshipping. Vissa konbinerar det med fysiska showrooms, och vissa kör endast online. I centrala Stockholm har flera butiker köpts upp och byggts om till just showrooms, så som Audi/ Volkswagen vid Norrmalms torg, och Volvo/ Polestar i NK-fastigheten. Att göra denna resa år 1953 var enormt framåt-tänkande vid tidpunkten. Miljöaspekten som då förmodligen inte var en central del av IKEA:s affärsidé har fått en betydligt mer central roll, de senare åren.

Konkurrensen inom möbelindustrin i Älmhult blev ”giftig” då konkurrenter pressade möbelleverantörer i området för att bojkotta leveranser till IKEA. Bojkotten påverkade emellertid möbelföretaget positivt när det lanserade sin egen design och började producera produkter 1956. Företaget kontrakterade också utländska möbelleverantörer främst från Polen och Danmark. Priserna på de plattförpackade möblerna var låga jämfört med de ”helt tillverkade” möblerna eftersom arbetet och tiden att montera möblerna flyttas av produkterna till konsumenten.1958 öppnade dörrarna till det första IKEA-varuhuset. Många tycker att dessa två är de största milstolparna för IKEA. Först nu konkurrerade man på riktigt med de andra stora möbelföretagen. Lite skulle de andra möbelföretagen veta vid denna tidpunkten, vilken enorm konkurrent de skulle få. IKEAs möbelaffär var den största i Skandinavien och folk tvivlade på hur en sådan stor möbelaffär skulle lyckas i en liten by.IKEAs grundare Ingvar observerade mycket att kunder lämnade möbelbutiken i Älmhult under lunchtiden till de närliggande gatuköken och restaurangerna. Dessa rörelser påverkade möbelbranschen negativt när köpprocessen avbröts. Dessutom identifierade han att konsumenter som var hungriga köpte mindre produkter. Detta ledde till att IKEA startade sina egna restauranger, vilket i sin tur ledde till en bekväm miljö för familjeresor eftersom det så småningom hade ett lekrum för barn och en restaurang. Än idag, på 2020-talet så är IKEA fortfarande välkända för sina låga priser i caféet, med 5 kronors varmkorv. Man skulle kunna argumentera för att Biltema har tittat på IKEAs framgångar, när de lanserade Biltema Café, som även de har priser som de förmodligen inte går runt på, men istället lockar kunder till butiken.IKEAs möbelföretag genom postorder blomstrade, vilket ledde till att den första IKEA-butiken öppnade i närheten av Oslo i Norge 1963. En annan stor milstolpe skedde 1965 när Kamprad öppnade den största möbelbutiken i Europa, vid Kungs Kurva utanför Stockholm Den nya möbelbutiken i Stockholm var unik och extraordinär jämfört med de andra butikerna som tidigare öppnats av IKEA. Till exempel var butiken enorm i storlek och upptar totalt cirka 33 000 kvadratmeter där cirka 15 000 kvadratmeter av området var försäljnings- och handelsområdet för möbler. Den massiva butiken bestod av två byggnader som var anslutna till varandra.Idag är IKEA en global gigant när det kommer till möbler och andra produkter för hemmet. Nyetableringar sker regelbundet, nästan varje år, på nya marknader. En stor del flyttar också online, delvis pga vad som kan beskrivas som den vanliga utvecklingen, och delvis pga hur corona-pandemin har påskyndat denna utvecklingen. IKEA har handerat detta på flera sätt.1, De erbjuder upphämtning i butik, vid beställning online2, De erbjuder även komplett hemleverans inkl montering

Volvo´s historia


Först och främst så skall det nämnas att Volvo en gång endast var ett enskilt och intressant företag. Idag är verksamheten uppdelad på Volvo Trucks, Volvo Construction Equipment och många fler, för att inte ens nämna hur bolag som dessa ofta lägger sina fastigheter i separata bolag. Idag sker production i 18 länder, och Volvo som varumärke har över 100 000 anställda.

Hur allt började:

Volvo grundades år 1927 utav Assar Gabrielsson och Gustaf Larsson. Även om platsen var densamma som det nuvarande huvudkontoret, alltså på Torslanda, som ligger på Hisingen i nordvästra Göteborg, så vore det felaktigt att kalla det för en bilfabrik i början. Det kunde snarare jämföras med en mindre verkstad. Konceptet av en bilfabrik var väldigt ungt vid denna tidpunkten.

Oavsett hur man väljer att definiera bilproduktionen, så blev den första bilen producerad år 1928, alltså endast ett år senare. År 1934 rullade den första Volvo-bussen. Även om nya modeller rullade ut, och företaget växte, så skulle det dröja ganska länge innan det skulle komma några ”breaking news”. Man fick vänta ändå tills 1959 då Volvo inte bara skapade nyheter, utan satte ribban för alla biltillverkare i hela världen.

Under den senare delen av 1960-talet så byggde Volvo flera nya fabriker i Europa, plus ytterligare flertalet nya fabriker i Sverige. Detta betydde att nu var Volvo inte bara en svensk tillverkare utan en europeisk tillverkare (senare global tillverkare). Detta årtionde kan ses som det årtionde som är och blev det mest expansive i volvos historia (vi återkommer till volvos framtid senare). Man kan argumentera för att det delvis beror på hur Volvo visade var skåpet skulle stå, och satte ribban riktigt högt, när de uppfann säkerhetsbältet år 1959. Det är åtminstone min uppfattning, att detta till stor del bidrog till de framgångar som Volvo fick under 60-talet.

När vi senare fortsätter in på 1970-talet så fortsatte volvos expansion, med ytterligare flera nya fabriker i både Europa och Sverige. Numera så var detta visserligen inget nytt för Volvo, men det bevisade åtminstone att det inte handlade om tillfälligheter under 60-talet.

1981 så var det dags för nästa stora banbrytande uppfinning, som hette Automatic Power Shift. På simpel svenska är detta en ”vanlig manuell växellåda, med torrkoppling, som växlar automatiskt”. Fördelarna är att det sparar stora mängder bränsle, då en algoritm kan ställas in så att den alltid växlar så ekonomiskt som möjligt. I teorin kan en människa växla lika bra, men så blir inte fallet i verkligheten, då en mänsklig förare sällan är 100% fokuserad på växlingen 100% av tiden. Detta är dock inget problem för algoritmen. Givetvis fanns det vanliga automatlådor som kunde användas, men dessa slirade mycket på denna tiden och var inte starka nog för att klara av tunga fordon. Även på personbilar så var detta ett problem, då det drog mycket mer bränsle, även om de fungerade bra. Bilen på bilden nedan är från tidsepoken, men har inte sådan växellåda.

Volvo gjorde detta främst för tunga dieselmotorer, men det ironiska är att just denna tekniken blev mainstream för vanliga personbilar under 2000-talet och 2010-talet. Det är lite svårt att definiera exakt årtal, då olika tillverkare av personbilar lanserade det vid olika tillfällen och med väldigt olika resultat. Maserati och Ferrari (samma företagsgrupp på den tiden) var tidigt ute bland sportbilstillverkarna, men deras växellåda var känd för att ha mycket problem och man fick byta koppling ofta, vilket såklart inte var billigt på ferraris drivlinor. Volkswagen blev den första mainstream-märket att lansera sina DSG-växellådor med dubbelkoppling, men även dessa hade enorma problem, som sträckte sig så pass långt att det försämrade ryktet för hela VAG-gruppen, alltså Volkswagen, Audi, Skoda m.fl.

1999, året innan millennieskiftet, så såldes Volvo Cars, alltså personbilsdelen av Volvo till Ford. Här skedde nu en split, då ”det gamla Volvo” istället började fokusera mer på lastbilar, då de bl.a. Köpte bl.a Mack och Renault, vilka är amerikanska respektive franska lastbilstillverkare. Senare skulle Renault, pga sin dåliga kvalitet på motorerna, få Volvo-motorer, och Volvo gjordes i en amerikansk konfigueration, vilket med korrekt fackspråk heter noshytt. På simpel svenska betyder det att motorn sitter framför hytten, istället för under hytten. I USA räknar man endast längden på släpet, vilket gör att dragbilarna blir enormt stora, medans man i Europa mäter längden på hela ekipaget, vilket gör att dragbilarna blir korta. Två år senare, alltså 2001, så kommer I-shift, vilket var en modernare version av den tidigare Automatic Power Shift.

Volvo (alla varumärken) i nutid

Under senare år har man byggt ut flera fabriker i bl.a. Indien och Kina, vilket är världens största tillväxtmarknader. Man har också fokuserat mycket på miljömässiga innovationer, så som CO2 neutrala fabriker och teknik som minskar utsläpp för fordonen själva. Man har också fortsatt resan med förarhjälpmedel, till en nivå där fordonen nästan klarar att köra sig själva. Det klarar dem visserligen och har gjort i flera år, men det är inte tillräckligt bra för att kunna släppa loss fordonen på vägarna utan chaufför.

Volvo (alla varumärken) i framtiden

Det finns god anledning att tro att satsningar kommer fortsätta att göras på just säkerhet och miljö. Alla fordon, bilar, bussar, och andra fordon som tillverkas helt eller delvis av Volvo kommer troligen att drivas på mer och mer miljövänliga bränslen och ha mer och mer förarhjälpmedel. Det är dock naivt att tro att förarna kommer förvinna helt inom en snar framtid. Det är förmodligen mer förnuftigt att tro att den artificiella intelligensen kommer att arbeta tillsammans med människor (förarhjälpmedel) och att man på detta sättet kan minska dödligheten i trafiken. Det finns mycket som AI kan göra bättre än människor, men det finns trots att stora begränsningar i AI, så som en snöstorm, där både kameror och lidar fungerar dåligt, och då behövs människan. Jag personligen tror på en framtid med mycket förarhjälpmedel, men jag tror inte på en (snar) framtid med fordon utan ratt, då det finns alldeles för många risker med det, som inte bara är relaterade till snöstorm.

Ericsson

Telefonaktiebolaget LM Ericsson som det ursprungligen hette, grundades år 1876 av Lars Magnus Eriksson, en svensk uppfinnare. Ericsson är ett intressant företag, dels för sin långa historia, men dels också för sina stora nedgångar, för att sedan ha kommit tillbaka. Company Man på Youtube har faktiskt en serie om detta, alltså om företag som räddar sig själva från olika kriser. Ericsson är tyvärr inte med där dock.

Han var vad som kan kallas för vanlig bondpojk, från Värmland, där han växte upp på en ort som heter Vegerbol som ligger mellan Karlstad och Arvika. När Lars Magnus var 12 år gammal dog hans far, vilket gjorde att han började arbeta i en gruva. Detta var ett hårt arbete för en ung pojke. År 1867, alltså 9 år innan Ericsson grundades så hade Lars Magnus sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att flytta till Stockholm. Väl framme i Stockholm, så arbetade han i 6 år på en instrumenttillverkare som bl.a tillverkare telegrapher. Senare tog han även det stora steget att arbeta på Siemens i Schweiz. Detta låter som det handlade om nutid, då många duktiga tekniker flyttar mellan länder och arbetar på teknikföretaget idag. Men man ska komma ihåg att på denna tiden var det banbrytande nytt och revoutionerande.

Han återvände till Sverige och Stockolm år 1876 och det var då han startade Ericsson, vid 30 års ålders. Han startade en liten verkstad med sin gamla kollega från sin tidigare anställning i Stockholm, vid namn Carl Johan Andersson. Ordet verkstad var rätt ordval för tidsperioder, då det varken var en fabrik eller något ”tech center”. Man ska komma ihåg att modern teknik på denna tiden, var otroligt mekanisk, och det fanns ingen artificiell intelligens eller annan modern teknik. Teknik var nästan synonymt med mekanik, och det fanns inte mycket som elektricitet kunde användas till,,glödlampan t.ex uppfanns år 1879 av Thomas Edisson, alltså 3 år efter att Ericsson grundades. Denna verkstad som vi väljer att kalla den, låg på välkända Drottninggatan 15, vilket både då och idag, är en mycket fin adress och central adress i Stockholm. Man åtog sig alla slags mekaniska jobb i denna verkstaden, men allt med att tiden gick, så började man fokusera mer och mer på telefoner, vilket precis som glödlampan var något som uppfanns på denna tiden. Det är möjligen lite svårt att ange ett exakt datum eller tidspunkt för uppfinnandet då man kan definiera det på olika sätt, så som första idén, första prototypen, första fungerande prototypen, första massproduktionen osv. Det mest universellt accepterade tidspunkten för uppfinnadet av telefonen anses vara 1876, vilket ironiskt nog är samma år som Ericsson grundades, fast det var inte Ericsson som gjorde själva uppfinningen i sig. Med andra ord måste det ha varit väldigt spännande att ha levt på 1870-talet, då både telefonen och glödlampan uppfanns i kort succession efter varandra.År 1878 kom Ericsson med sin första telefon, vilket var imponerande 2 år efter att telefonen uppfunnits. Idag kan man förvänta sig att kinesiska tillverkare kopierar västerländska efter något år osv, men tänk er själva på denna tiden, att man skulle kunna klara av producera något så snabbt efter det uppfunnits. Sedan ska skall man inte se det som att Ericsson kopierade något, utan snarare vidareutvecklade.Nu hoppar vi fram 22 år, till år 1896 då företaget hade växt sig till över 500 anställda och över 100 000 sålda telefoner. Man satsade hårt på sin internationella expansion till bl. England och Ryssland (vars ekonomi var god på denna tiden). Man byggde också fabriker utomlands, för att få mer lokala kontrakt. Etablering i England ledde även till framgång i vad som på den tiden var Britiska kolonier, (idag självständiga länder). Däremot så lyckades man inte lika bra i USA och Latinamerika. Runt millenieskiftet 1900, med 24 år i företaget, valde grundaren Lars Magnus Ericsson att pensionera sig, vid 54 års ålder.Nu hoppar vi fram 21 år, till strax efter första världskriget, år 1921, då Ericsson lanserade nästa världsnyhet, vilket var en telefon som man slog in siffrorna på. Det är nästan svårt att förstå hur det fungerade innan dess, för det är så otroligt självklart idag. Det korta svaret är att man hade ”enorma switchboards” förr i tiden. Detta blir nästan ett helt kapital i sig, så det kommer vi inte gå in på djupare nu.Runt denna tidpunkten, alltså under 1920-talet så drabbades Ericsson av flera svårigheter. Bl.a så hade man förlorat mycket tillgångar i Ryssland under första världskriget och den ryska revolutionen, och sedan kom även den stora depressionen 1929.Från 1930-talet till 1960-talet så skedde visserligen teknisk utveckling, men inget revolutionerande. Däremot så hände mycket inom Ericsson när det kommer till finansiering. Wallenbergarna kom in i verksamheten, och det generellt sett mycket fokus på just finans, och handel med aktier i bolaget. Nästa nya revolution för bolaget, skulle komma på 80-talet och 90-talet, när mobiltelefoni blev vanligt och utbrett. Man kan sätta olika definitioner på det, men det handlade främst om pengar, gällande huruvida du skaffade din första mobiltelefon på 80-talet eller 90-talet. För många företagare gick det att motivera som en utgift för företaget, och det blev därmed lite av en status-symbol att ha en stor klumpig telefon med sig.I oktober 2001 så kom nästa stora nyhet, Ericsson skulle göra ett joint venture med Sony, och deras nya varumärke skulle bli Sony Ericsson. Detta blev en stor aktör på marknaden för GSM-telefoner i över ett årtionde.Framtiden för Ericsson

Idag är Ericsson är divisersifierat företag, och det är svårt att säga var man kommer hamna i framtiden, men troligen kommer tekniken att fortsätta att utvecklas i samma riktning som idag. IT-säkerhet blir ett större och större hot, och det verkar inte finnas några lösningar som är 100% solida. Skulle något företag lyckas med detta, kanske på samma sätt som man slutligen lyckades komma till rätta med piratkopieringen av Boxer, (TV boxar) under 90-talet, så skulle det kunna bli nästa framgångshistoria. Stora intressanta företag som Google, Apple, Facebook med flera har enorma resurser, men det går inte att påstå att någon av dem lyckas väl när det kommer till saker så som spam och annat. Det är en konstant katt och råtta-lek, med nya metoder för hackning, spam, och andra IT-hot, och efter att detta uppdagats, så hittar man en lösning, för att samma sak sedan ska upprepas. Detta är givetvis endast en spekulation, men de företag som kommer komma med bra nya uppfinningar och lösningar på sådana problem, kommer vi troligen skriva om, om 100 år, på samma sätt som jag skriver om Ericsson idag.

Our Partners


Se alla våra partners

Om Oss

Vi älskar historier om en intressanta företag, som kommer bli framtida snackisar.

Vill du vara med på vår sida?

Om du har ett företag som har en bra anledning till varför det är intressant, så är du välkommen att ansöka, genom att klicka på den röda knappen i menyn.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss? Hör av dig via kotankt-länken.