Kostnaden av kredit

Det finns många skäl varför någon drar på sig skulder. Att hamna hos Kronofogden och få en betalningsanmärkning är aldrig kul. För många är det starkt förknippat med skam. Därför talar man sällan om konsekvenserna av att ha blivit skuldsatt. Inte blir det lättare när det tar tre år för en betalningsanmärkning att försvinna. Under den perioden kan det dock uppstå situationer där det behövs ett lån. I det läget finns det en del långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning, förutsatt att en del andra krav är uppfyllda.

Leva med en betalningsanmärkning

När en skuld har hamnat hos Kronofogden skickas informationen till Upplysningscentralen (UC). Därifrån hämtar sedan företag som hanterar kreditupplysningar sin information. Det är då du har en betalningsanmärkning. Den kan finnas kvar även år efter att du har helt betalat av skulden.

Vilket försvårar livet för väldigt många människor. Du kan inte få ett banklån för ett hus eller en bil. Det kan vara svårt att hyra en bostad och tjänster. Stora utgifter går inte alltid att ta på avbetalning. Något som kan göra saker ännu svårare om något akut händer. Dessutom kan du förlora din bil och hus om skulderna är tillräckligt stora.

Det är lätt att tro att bara de som är arbetslösa och lever på små marginaler som blir skuldsatta. Därför är det många som missar hur lätt det kan vara att dra på sig skulder. Sällan handlar det om ett fåtal stora utgifter. Istället är det ofta många bäckar små. En räkning man inte klarar att betala. Ett onödigt köp. Lån man inte behöver.

Vägen tillbaka

Innan du kan bli av med din betalningsanmärkning måste hela skulden betalas av. Det finns några olika tillvägagångssätt. Till exempel kan du ansöka om en skuldsanering. Då betalas skulden av under en period, därefter stryks resten. Det är också möjligt för någon annan att betala din skuld åt dig.

När väl skulden är borta har du fortfarande en betalningsanmärkning. Även om du har fått din ekonomi på fötter kan det sätta käppar i hjulet för att kunna ta dig framåt. Som väl är finns det alternativ även för dig. En del privata långivare erbjuder lån trots betalningsanmärkning.

I många fall krävs det har gått minst sex månader sedan du fick betalningsanmärkningen. Du kan inte heller vara aktivt skuldsatt eller genomgå en skuldsanering. Har du redan betalat av skulderna kan privata långivare vara ett alternativ. Till exempel om du behöver ett billån.

Privata lån har ofta kortare återbetalningsperioder och högre räntor. Därför bör du inte ta ett lån utan att ha ekonomisk stabilitet. Om du inte kan betala tillbaka riskerar du ytterligare skuldsättning.

Lämna en kommentar