Nyttiga tips på hur du hittar billig el

Vem vill inte betala så lite som möjligt på sin el? Idag använder vi el till många saker i vår vardag, till exempel kylskåp, tv och tvättmaskin, och vi kan spara mycket pengar på att välja rätt elbolag.

Alla elektriska apparater som vi dagligen använder oss av har en stor inverkan på vår elräkning, då merparten förbrukar mycket energi. Därför är det viktigt att veta vilka tips som kan hjälpa dig att spara pengar på elräkningen. Hur ska man tänka när man söker efter den billigaste elen?

Ett första steg kan vara att använda sig av en jämförelsesajt för att få en uppfattning om de bästa erbjudandena eller för att läsa igenom olika råd om hur du inte blir lurad av energibolagens lockande kampanjer. Förutom att söka efter billig el, så finns det andra saker du kan göra för att få lägre elräkning.

Några tips på hur du kan spara in på elen

  • Var medveten om apparaternas energiförbrukning och när det är dags för att byta till en nyare modell, så titta på deras energiförbrukning.
  • Släck efter dig i de rum du inte befinner dig i. Skaffa timer till din mysbelysning, som är tänd många timmar under den mörka perioden av året.
  • Det kan bli upp till hälften så billigt för dig att tvätta i 40˚ istället för 60˚.
  • En vattenkokare drar mycket mindre el än spisplattan, så använd den framför spisen så ofta du kan.
  • Tänk på korrekt temperatur för kyl, +5˚, och för frys, -18˚. Dessutom är det en god idé att regelbundet avfrosta frysen. Varför betala för extra elförbrukning på is som har massa sig i frysen.
  • Visste du att din torktumlare förbrukar nästan 4 gånger mer el än din tvättmaskin? Lufttorka tvätten så ofta det går, utomhus eller inomhus.

Hur ska du söka fram din billiga el?

Då det finns många elbolag som konkurrerar mot varandra, så finns det alltid någon kampanj som är den mest attraktiva. Om du inte bundit upp dig på lång bindningstid med ett specifikt elbolag, så är det lättare för dig att göra regelbundna byten och därmed få ett billigare elpris.

Innan du binder upp dig på något nytt elavtal, så kontrollera vad det är som gör att elbolaget kan erbjuda så låga priser jämfört med sina konkurrenter. Ofta är det påslagen som gör skillnad på elräkningen, men vad är det man egentligen betalar för och varför har inte alla samma typer av påslag?

Det är vanligt förekommande att elbolag ändrar elavtalet efter den kampanj som man lockades in med. Men om man håller koll på sitt elavtal och uppdaterar det regelbundet, så riskerar man inte betala mer än vad man behöver göra.

Lämna en kommentar