Sömnlöshet – fullmåne och onda drömmar

Är du en av dem som ibland har svårt att somna eller sover oroligt på natten? Då är du inte ensam. Det finns många orsaker till sömnlöshet och sömnproblem och de är ofta olika från person till person.

Är sömnen påverkad av fullmånen?

Vissa upplever att de kan se ett mönster i sina sömnproblem, t.ex. att de inträffar vid specifika tidpunkter. Om du är en av dem kan det vara en bra idé att undersöka om det kan vara fullmånen som påverkar dig och din sömnrytm.

I en nyligen genomförd studie har man observerat mönster hos försökspersoner som visar att de under dagarna upp till fullmånen somnar upp till en och en halv timme senare än normalt. Därför kan det inte uteslutas att månen påverkar vår sömn.

Råd för bättre sömn under fullmåne

Oavsett vad är det aldrig roligt att ha sömnproblem. Om du misstänker att månen är orsaken till din sömnbrist, kanske du vill använda mörkläggningsgardiner för att minska ljusstörningarna som orsakas av fullmånen. Dessutom kan du försöka flytta ditt fokus bort från måncykeln, eftersom tankar också kan göra att du har svårt att somna.

Om inget fungerar, så kan du glädja dig åt att det lyckligtvis bara är fullmåne ca. en gång i månaden. Ta reda på datumen för de kommande fullmånarna och förbered dig för framtida sömnlösa nätter genom att läs mer om när det är fullmåne här.

Drömtydning vid sömnlöshet

Något helt annat som kan leda till sömnlöshet och långa, vakna nätter är kusliga och konstiga drömmar. Drömmar kan vara svåra att bli av med, och tyvärr finns det ingen mirakelkur mot dem.

Om du är en av dem som har samma återkommande drömmar, så går det ofta att hitta en förklaring till dem. Genom att lära känna dina drömmar kan du till och med finna ro i deras betydelse.

Klassisk drömtydning

Detta kan bland annat göras genom klassisk drömtolkning, där dina drömmar hänger ihop med ditt inre tillstånd och ditt själsliv.

Kanske drömmer du att du ramlar, tappar tänderna eller är naken offentligt? Alla tre typerna av drömmar är reflektioner av ditt inre tillstånd, och det finns många fler. Om du lider av återkommande drömmar, så finns det en god chans att klassisk drömtydning kan berätta varför och vad de betyder.

Den klassiska drömtydningen har på senare tid åtföljts av vetenskaplig drömtydning. Här undersöks drömmar med hjälp av hjärnskanningar och fysiska tester och kopplas till personliga förmågor, utifrån vilka typer av drömmar vi har och hur ofta vi har dem.

Om du vill dyka djupare in i dina drömmar, så kan du hitta mer information om drömtydning här.