Stimulerande effekter av att spela ett instrument

Att spela instrument och att lyssna på musik kan vara väldigt stimulerande för kropp och själ, eftersom den stimulerar delar av hjärnan som leder till ökat långtidsminne, bättre hörsel och snabbare reaktioner. Musik kan också få oss att lättare slappna av eller frambringa god energi och gott humör.

Oavsett om vi spelar ett instrument eller lyssnar på en låt går musikens första väg genom våra öron. Därför kan musik hjälpa oss att utveckla bättre hörsel och auditiva färdigheter eftersom vi hör tydligare vad vi spelar eller lyssnar på. Det rekommenderas till och med för barn med inlärningssvårigheter eller koncentrationssvårigheter.

Gillar du att spela instrument, så bör du besöka danguitar.se. Där finns det gott om instrument och tillbehör, till exempel saxofon. Ett viktigt instrument för alla er som gillar jazz musik. Däremot finns det mer än en typ av saxofon: altsaxofon, tenorsaxofon, sopransaxofon och barytonsaxofon.

Vilken saxofon passar dig bäst?

Alla saxofontyper har sina unika fördelar, till exempel vilken nivå av kunskaper för instrumentet du har. Altsaxofonen är den minsta typen och därmed rekommenderas den ofta till de som är nybörjare eller yngre personer. Man kan säga att med denna blir det lättare att så kallat blåsa ut ljuden i rätt klang.

Om du känner till instrumentet saxofon, så har du säkert stött på tenorsaxofonen flera gånger då den är den vanligaste typen man ser användas. Den är lite större än altsaxofonen och kan vara ett bra alternativ att gå vidare med om man känner sig färdig med sin altsaxofon. Med en tenorsaxofon får man fram en mörkare ton, jämfört med altsaxofonen, vilket är mer passande för genren jazz. Däremot behöver man tänka på att det behövs ett större munstycke till denna typ.

Väldigt mörkt eller väldigt ljust

Om du söker en ton som är ännu mörkare än den du får fram med tenorsaxofonen bör du istället titta på den största typen – barytonsaxofonen. För dig som gillar mer dramatiska toner, så kan detta vara mer rätt för dig. Om du istället funderar på raka motsatsen, mycket ljusare, så bör du titta på sopransaxofonen. Ljudet från denna typ är den ljusaste av dem alla, och kan därmed vara dramatisk på sitt sätt.

Jazz är en musikgenre som funnits sedan 1800-talet och den anses innehålla flera sensuella drag. Dessa kan skapas på olika sätt och en del kopplar säkert samman jazz med mörka djupa toner. Saxofonen förknippas ofta med jazz, men självklart kan man använda sig av detta vackra instrument för annan typ av musik.

Lämna en kommentar